Hoe komt de Full Stop tot stand

Hoe komt een aflevering van Full Stop tot stand.

Dat begint met een startsignaal van de coördinator, zes tot acht weken voor het verschijnen van het volgende nummer. Via een e-mail wordt alle redactieleden van Full Stop bijeen geroepen De kernredactie waar alles om draait, wordt gevormd door: Herman Posthuma, eindredactie, lay out/opmaak Marinus Tabak, kwaliteitscontrole inhoud Adam Meijer, eindredactie en coördinator De redactieleden voor de vaste rubrieken zijn in willekeurige volgorde Tom Bouwmeester (Nederland), Joop de Groot (Europees: Brittanië en Zwitserland), Lieuwe de Vries (Verenigde Staten), Johan Drost (Movements), Bernard Dijkstra (Europees: Frankrijk en Italië) en Adam Meijer (rest Europa). Verder leveren de verschillende redactieleden ook regelmatig losse artikelen aan.

Waar lopen wij als kernredactie tegenaan?

Tijdsdruk: ondanks het feit dat Full Stop een kwartaalblad is, proberen we binnen dat kader toch de actualiteit zoveel mogelijk prioriteit te geven. Een spottersdag van Frisian Flag na de deadline komt er wel degelijk in, evenals een verslag van de Nationale Spotters Kampioenschappen NSK. Een artikel zonder actualiteit vaak niet. Maar de datum van aanlevering bij de drukker ligt vast: twee weken na de deadline. In deze twee weken moeten we de teksten controleren, de opmaak doen, het opgemaakte artikel controleren en onderwijl de foto’s op Full Stop kwaliteit brengen. Correctieproblematiek: wij zijn niet allemaal begaafd voor wat betreft de omgang met de Nederlandse Taal. Toch streven wij ernaar om een soepel leesbare en redelijk foutloze Full Stop te maken. Correcties betreffen niet alleen taalfouten, stijlbloempjes, punten/komma’s en het verwijderen van blanke posities (dubbele spaties). Het is ook uniformiteit in type- en squadronaanduiding en soms het verwijderen van honderden tabs. Wij zoeken nog een of twee vrijwilligers die doorkneed zijn in de Nederlandse taal.

Aanlevering van digitale foto’s.

Liefst ontvangen we RAW-bestanden maar grote onbewerkte Jpegs mogen ook mits groter dan 2400 pixels. Vermeldt bij aanlevering van de foto’s de gegevens in de documentnaam of doe een los lijstje bij de inzending. Wij streven ernaar om iedere vermelding zo compleet mogelijk te maken. Maak gebruik van wetransfer.com naar het email-adres van de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En stuur niet meer dan tien van je favoriete foto’s in. Wanneer je meer instuurt, dan krijg je een berichtje terug: welke zijn favoriet? Je kunt altijd contact opnemen via de mail zodat we kunnen afstemmen wat jij hebt en wat wij kunnen gebruiken. Aanleveren van ouder materiaal is altijd mogelijk zoals foto’s, negatieven en dia’s. De redactie scant dit dan in. Het neemt wel extra bewerkingstijd in beslag. Tijd, die we na de deadline in ieder geval niet meer hebben. Meldt het dus op tijd! De beperkte tijd van de kernleden: we hebben alle vier een fulltime job, Adam iets minder full-time daarom is hij ook coördinator. Alle vier hebben we ook een huiselijk leven dat soms onder de hobby lijdt, en zeker lijdt onder de Full Stop in de weken voor en na de deadline. Wanneer jullie met een bijdrage klaar zijn, dan is de redactie bepaald nog niet klaar.   We willen jullie graag een kwartaal-issue brengen met inhoudelijke kwaliteit, met afwisseling, met een bepaald niveau, verpakt in een soepele tekst met goede foto’s en ……met een fraaie opmaak. Daar gaan we voor.