Oefening Leeuwarden

Geschreven op: 2022-10-14 15:22:58

Vliegbasis Leeuwarden is de komende twee weken (17-10 t/m 28-10) gastheer voor eenheden van de Amerikaanse luchtmacht. In deze periode vliegen Nederlandse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gezamenlijke oefenmissies. Het belangrijkste doel van de training is het integreren van 4e en 5e generatie wapensystemen en het bevorderen van de onderlinge samenwerking en inzetbaarheid tussen NAVO partners. De deelnemende eenheden komen gefaseerd binnen. Een aantal toestellen landt komende zondag in de middag op de vliegbasis Leeuwarden.

De deelnemende toestellen zijn F-15E's en F-35A's van Lakenheath en er komen ook een aantal F-22A's van Elmendorf. Hoe lang de betreffende toestellen gaan deelnemen is niet exact bekend en dus kunnen wij er ook geen mededelingen over doen.

Waar we jullie wel op willen wijzen is dat er extra verkeersmaatregelen gelden waarop gehandhaafd kan worden. Let goed op de borden en laten we zoals te doen gebruikelijk als gasten gedragen en de aanwijzingen opvolgen. Dan heeft een ieder mooie gelegenheid om een aantal unieke kisten te zien.